Khairulaza.com

Tell story, drink coffee & make money online !

Web Hosting

Erti kemerdekaan

image_pdfimage_print

31hb Ogos adalah hari kemerdekaan Malaysia yang ke 54. Ianya bersamaan dengan kehadiran Aidil Fitri hari ke 2 di Malaysia.

Pada 2 minggu lagi, hari Malaysia akan di sambut pada 16hb September. Ianya adalah hari menandakan penubuhan sebuah negara Malaysia. Mungkin pada masa kini kita menikmati kemerdekaan dengan penuh kemewahan dan suasana yang amat damai. Namun ramainya wira-wira negara yang telah berbakti dan berjuang demi menuntut kemerdekaan.

Beberapa bulan yang lepas , saya dan keluarga berkesempatan melawat time tunnel di Pasir Salak. Walaupun kawasan bersejarah ini tidak di jaga dengan rapi namun muzium time tunnel adalah di antara intipati sejarah yang amat menarik. Kisah-kisah perjuangan Dato Mahajaralele, Dato Sagor, Puntum di Perak, Mat kilau di Pahang, Tok Janggut di Kelantan, Mat salleh di Sabah, Rahim Dobi di Sarawak di paparkan di dalam sepanjang perjalanan time tunnel sehinga tertubuhnya Malaysia.

Tak kala melihat rentetan sejarah tersebut, aku memang terharu dengan perjuangan mereka. Perjuangan yang di anggap sebagai petualang negara oleh pemerintah British pada masa itu. Jasa dan perjuangan mereka tidak sia-sia. Itulah erti kemerdekaan buat mereka.

Di zaman ini merdeka kah kita? Walaupun negara sudahpun merdeka, bagaimana dengan diri kita sendiri?

Merdeka dari sifat marah? benci? ego? tamak?

Merdeka dari segi ekonomi? kewangan? kehidupan?

Merdeka dari melakukan dosa dan membuat binasa kepada dunia?

Mari lah kita menghayati erti kemerdekaan dari sudut dalaman diri sendiri.

Untukmu Malaysia dan wira-wira negara di Tragedi Bukit Kepong, Leftenan Adnan di Singapura dan ramai lagi – Tahniah di atas keberanian kalian semua menghasilkan satu negara Malaysia yang sudaha menjangkau usia 54 tahun.

Did you like this? Share it:

Subscribe to email feed

  • RSS
  • Delicious
  • Digg
  • Facebook
  • Twitter
  • Linkedin
  • Youtube

Panggilan percuma se

Salam hormat buat pengunjung blog ini. Hari ini Ahad, jadi ...

Tempahan Tat Nenas R

Mood raya dah kan? Yang pasti biskut raya dan juadah ...

Gano Excel Leaders M

Semalam 19hb. Mei 2017 telah di adakan satu perjumpaan Pemimpin ...

Gano Excel Malaysia

Salam sejahtera semua ! Lama saya tidak dapat update blog ini. ...

Home Meeting Gano Ex

Salam hormat semua. Malam ni saya nak update sikit la ...

Twitter updates

No public Twitter messages.