Khairulaza.com

Tell story, drink coffee & make money online !

Web Hosting
image_pdfimage_print

Baru-baru ini di dalam TheStar terbaca di artikel muka depan mengenai isu semasa iaitu Rakyat malaysia overspending sebagai topik yang hangat masa kini.

Kebanyakan masalah di tujukan kepada penggunaan kad kredit yang tidak di kawal. Bukan sahaja golongan pertengahan umur yang menghadapi masalah kad kredit tetapi ianya turut membabitkan golongan muda atau lebih di kenali dengan Generasi Y (lahir pada tahun 1980 – 1990).

Baru-baru ini khutbah jumaat di Masjid bayan baru membawa topik yang sama iaitu tentang masalah berhutang dan bagaimana Islam amat menitik beratkan isu hutang agar ianya di langsaikan dengan segera.

Menurut statistik yang di keluarkan oleh Bank Negara dalam masa 10 tahun sahaja lebih daripada 22 Billion RM hutang kad kredit di catatkan. Peningkatan hutang kad kredit dan golongan yang menerima status bankrup amat membimbangkan.

Di dalam The Star telah di masukkan satu kolum bertajuk “Protect Our Pocket” untuk membincang isu yang di perkatakan sekarang.

Adakah kerana gaji yang tidak mencukupi atau kawalan perbelanjaan yang tidak di lakukan dengan betul?

Ada 2 cara untuk mengatasi masalah “kurang wang” iaitu :

  1. Berbelanja di bawah paras pendapatan anda
  2. Meningkatkan keupayaan memperolehi pendapatan

Ramai yang gagal melakukan perkara yang pertama. Tetapi walaupun ada yang mampu melakukan perkara yang ke dua dengan melakukan kerja-kerja part time namun tetap tidak mencukupi jika kawalan perbelanjaan di no.1 tidak di lakukan …

Perancangan kewangan di peringkat awal adalah perkara terpenting yang boleh di lakukan oleh seseorang. Formula yang saya gunapakai ialah Formula R.E.A.L . Satu kaedah perancangan kewangan asas yang mudah di laksanakan. Nak tahu apa itu R.E.A.L sila hubungi saya Khairul di 012-5396213 .

Did you like this? Share it:

Subscribe to email feed

  • RSS
  • Delicious
  • Digg
  • Facebook
  • Twitter
  • Linkedin
  • Youtube

Panggilan percuma se

Salam hormat buat pengunjung blog ini. Hari ini Ahad, jadi ...

Tempahan Tat Nenas R

Mood raya dah kan? Yang pasti biskut raya dan juadah ...

Gano Excel Leaders M

Semalam 19hb. Mei 2017 telah di adakan satu perjumpaan Pemimpin ...

Gano Excel Malaysia

Salam sejahtera semua ! Lama saya tidak dapat update blog ini. ...

Home Meeting Gano Ex

Salam hormat semua. Malam ni saya nak update sikit la ...

Twitter updates

No public Twitter messages.